Bilbarnstolar

Handla Bilbarnstolar på nätet. ✔ Snabba leveranser och stort sortiment. ✔ Passa på att köpa Bilbarnstolar billigt online.

 
Inga förslag för tillfället.
 

Bilbarnstolar

Att få barn innebär stora omställningar i livet, både känslomässigt och rent praktiskt. Det innebär också att man måste skaffa en hel del saker som ger barnet en så bra start i livet som möjligt. Ofta är nog en barnvagn bland det första man köper, men det är bara början på en rad babytillbehör som är nödvändigt. Och många av sakerna ska helst finnas hemma redan från början. Babyn behöver förstås nånstans att sova, och den första sängen kan vara allt från vagga till spjälsäng. Man behöver också någonstans att vara när man sköter babyn och byter blöjor, så ett skötbord i någon form brukar ingå i ”startpaketet”. Lika nödvändig är också bilbarnstolen.

Under barnets allra första månader i livet ska det sitta i en speciell typ av bilbarnstol, som kallas babyskydd, när de åker bil. Enligt svensk lag ska alla barn som är kortare än 135 cm någon form av bilbarnstol, eller annan skyddsanordning, som är avsedd för barnets ålder, vikt och längd. Det kan vara ett babyskydd, som alltså används under den första tiden, en bilbarnstol, en bältesstol eller en bälteskudde för de lite större barnen.

Babyskydd finns att hyra hos en del landsting, men många vill gärna köpa ett eget för att kunna välja en typ och modell som man tycker känns trygg och säker. Dessa stolar finns i flera olika varianter, med mer eller mindre avancerade funktioner. De finns också i många olika prisklasser och det är inte alltid så att den dyraste är den säkraste. Däremot har de dyrare stolarna kanske fler, och mer avancerade funktioner är de i de lägre prisklasserna. Man kan dela in babyskydden i två huvudgrupper; de som bältas fast direkt i bilen med bilbältet och de som fäst vid en bas. En bas kan också bältas fast, men det finns också baser som fäst med så kallat isofix, som är ett fästsystem som består av två metallfästen som siter fast i bilens chassi. Ett babyskydd kombinerat med en bas ses som ett säkrare alternativ eftersom det är svårare att montera en bas på ett felaktigt sätt. och en felaktigt monterad bilbarnstol utgör den största faran vid en kollision. Ett babyskydd utan bas ska fästas med bilens trepunktsbälte vid varje tillfälle, något som kan vara både tidsödande och komplicerat. Om man vill kunna ta ur hela babyskyddet, för att bära barnet i det, till exempel, är det mycket enklare om man har det i kombination med en bas. Enklast och säkrast med babyskydd plus bas alltså.

När barnet kan sitta upp själv, utan stöd, är det dags att byta ut babyskyddet mot en bilbarnstol. Och den bakåtvända bilbarnstolen man då köper har en betydligt längre användningsperiod är babyskyddet. Det vanliga är att man byter till bilbarnstol någon gång när barnet är mellan 6 och 9 månader. Och det rekommenderas att man sedan använder en bakåtvänd bilbarnstol åtminstone tills barnet fyllt 4 år, men gärna upp till 5 års ålder. Därefter sitter barnet i den tredje typen av bilbarnstol, bältesstolen tills det inte längre behövs något speciellt barnskydd, alltså tills barnet uppnått en längd av 135 cm, och kan använda bilbältet på ett säkert sätt utan att sitta på en speciell stol eller kudde.

Det finns en hel del att tänka på och ta hänsyn till när man ska köpa en bilbarnstol.
Ett barns kropp är inte tillräckligt utvecklad och stark för att klara de påfrestningar den kan utsättas för vid en kollision. Det är i första hand huvudet och nacken som utsätts för de extrema påfrestningarna och det är det som utgör den största risken för allvarliga skador och även dödsfall. Därför är det viktigt att barnet sitter bakåtvänt i bilen så länge som möjligt. För att alla ska använda bilbarnstolar, och för att minska skador i samband med olyckor brukar försäkringsbolagen hyra ut stolar. Om det blir billigare i längden att hyra en stol, än att köpa en egen ska vi låta vara osagt. Men, sätter man säkerheten i fokus är det nog ändå bättre att satsa på en egen bilbarnstol, eftersom det är svårt att veta hur de hyrda stolarna kontrolleras. En stol som varit med om en olycka, till exempel, bör bytas ut även om den inte visar synliga skador. Köper man en egen bilbarnstol kan man följa stolens historia och vet precis vad den varit med om. Men en stol som hyrs ut om och om igen vet man inte med säkerhet vad den utsatts för. Om du ska hyra, eller låna, en bilbarnstol är det viktigt att du kan få garanti för stolens funktion. Detta gäller naturligtvis också om man funderar på att köpa en begagnad stol. En bindande garanti kan vara svår att få, så vi rekommenderar att du bara köper en begagnad bilbarnstol av någon du känner och litar på, så att du kan vara säker på att stolen inte varit med om en kollision eller ett olyckstillbud.

Hur, och från vem, du köper eller hyr en bilbarnstol är det mycket viktigt att stolen monteras på ett korrekt sätt. Var noga med att följa bruksanvisningen när du monterar, och om du är det minsta tveksam bör du ta kontakt med återförsäljaren eller uthyraren. Det finns några olika varianter av fästen för bilbarnstolar. En bältesförankrad bilbarnstol fästs i bilen med hjälp av bilbältet och ett förankringsband. Dessa stolar har den högsta godkända maxviktskapaciteten och här finns stolar som är godkända för upp till 25 kilo. Det finns heller inga storlekskrav på bältesförankrade stolar, vilket gör att de kan vara mycket rymliga och därför ha en längre användningstid är isofixstolar, som är den andra typen av bilbarnstolar. Isofixstolen förankras med isofixfästen, och det är i stort sett omöjligt att montera denna stol på ett felaktigt sätt. med denna infästning är det lättare att sätta in och ta ut stolen, om man exempelvis vill flytta den till en annan bil. Kom också ihåg att en bilbarnstol aldrig ska användas på en plats där det finns en krockkudde inkopplad. Har du en sådan kudde där du vill placera stolen måste krockkudden först kopplas ur så att den inte kan lösa ut.